Ƨωɛɛт Ƨσʋя

posted on Saturday, November 10, 2012 | 0 comments



Assalamualaikum...

Wehee~ musim cuti dah bermula! Seronok la kan dapat bangun lewat hari-hari.. and akan start la Erin membuat doodle yang banyak.. phew.. nak siapkan tempahan doodle and doodle sponsor lagi.. tapi tak pe, masa banyak lagi kan.. and Erin pun ada check inbox, ada request pasal doodle nih.. so Erin akan updated entry dengan mengajar macam mana nak buad design button badge.. so kita tak nak membuang masa, kita start dulu dengan Bismillah.. :')

Bahan :
1. Photoshop Software
2. Paint Tool Sai Software ( PTS )
3. Pen / Pencil
4. A4 paper
5. Scanner / Camera
6. Your lappy

How :

- Paint Tool Sai
1. Bagi blogger yang betul-betul minat untuk men-doodle, and untuk newbie korang boleh sketch dulu doodle korang atas kertas A4 untuk memudahkan kerja men-doodle bila dalam computer.
2. Scan atau ambil gambar doodle yang korang lukis atas kertas tadi and upload dalam computer.
3. Okay, kita perlu buat doodle dulu dengan membuka PTS Software. Click File > Open > Click doodle sketch yang korang upload > Open
4. Korang buka New Linework Layer and tekap gambar tadi. Kalau boleh dekat layer 1 ( doodle sketch korang )  tu bagi opacity 15-50 supaya kerja menekap lebih mudah dilakukan.
5. Pada linework tadi tu, korang click Curve and adjust size mengikut kesesuaian. Teruskan kerja menekap. Ingat, kesabaran amat diperlukan ketika kerja menekap dijalankan. Hee~
6. Siap? Okay, click Layer 1 ( doodle sketch korang ) and click Clear / Delete Layer yang ada gambar dustbin and eraser.
7. Sekarang masa untuk mewarna doodle. Pastikan tambah New Layer setiap colour yang berlainan. Kalau tidak, warna akan senang bercampur.
8. Siap lepastu simpan macam biasa. Pastikan format dia Png / Jpg.

-Photoshop
9. Buka Photoshop Software and upload gambar doodle yang dah siap tadi. Transparentkan background belakang.
10. Tinggalkan step 9 dulu, click File > New > Adjust width / height mengikut kesesuaian. Lebih senang kalau saiz kedua-dua tadi sama. Contoh Width : 500px, Height : 500px.
11. Click Ellipse Tool (U) dekat tepi tu. Ala dekat bawah Horizontal Type Tool. Lukis bulat betul-betul ikut size tepi, biar sekata.
12. Ulang step 11. Tetapi size bulatan tu biarlah lebih kecil. Double click dekat Layer bulatan yang kecil tadi, tick Stroke and adjust Size dan Colour. Kalau nak tambah background dalam bulatan tu, tick sekali Pattern Overlay.
13. Pergi dekat doodle korang tadi, click Rectangular Marquee Tool (M), copy and paste dekat design button badge korang tadi. Adjust sendiri la ikut size.
14. Tambahlah banner etc untuk tulis perkataan yang korang nak letak.
15. Dah siap adjust semua tu, Save for Web And Devices and save macam biase.
16. Siap :')

Erin rasa macam tulis cara-cara nak memasak pulak. Ada bahan-bahan sekali kan.. haha.. Kalau tak paham atau pening cara atas nie, just tanya je Erin dengan mengomment ye.. penat jugak erk nak tulis pepanjang nie.. maaf tiada gambar untuk dirujuk.. huhu.. gud luck kay :')

Written by Erin Kahar at 7:32 PM







Introduce
short profile

Dashboard / +Follow

Hye. I'm Erin, owner for this blog. 19. To me, strength is nothing more than how well we hide the pain. So, if it's bad, it's an experience. Ask me.

Tagboard
talk to me



RULES

Harsh word not allowed!
Kick out devil anon.
No Advertisement .

Social
do follow me

Follow @erinkahar

Berita Harian
januari 2015




Sponsors
major sponsors