Ƨωɛɛт Ƨσʋя

posted on Saturday, September 1, 2012 | 1 comments


Assalamualaikum..

Entry harini mungkin tak berapa nak interest sangat. Tapi Erin post entry nie khas untuk penggemar lukisan doodle. Mungkin ada yang tak berminat langsung pasal doodle. Tapi kalau ikut kata hati Erin, blogger di luar sana ramai dah expert pasal doodle nie. Erin? Tahu la sikit doodle-doodle nie. Sebab kata orang, pelukis doodle nie memang hebat. Kalau dekat komputer je pun doodlenye dah cantik sangat, mesti dekat atas kertas lagi cantik. Tak mustahil kalau orang yang tak pandai lukis boleh lukis doodle. Bagi Erin, setiap orang ada kelebihan masing-masing.

Doodle

Doodle sebenarnya ada dua jenis. Pertama, doodle jenis 'serabut'. Doodle jenis nie memang 'serabut' tapi inilah sebenarnya doodle. Kalau bayangkan, satu kertas penuh dengan lukisan. Orang yang expert lukis doodle sebenar nie memang kreatif. Tak kira la ada idea ke tidak, kalau tangan dah pengang pensel terus je dapat lukis tanpa contoh. Kalau Erin, nak lukis tu memang kena ada contohnya kat sebelah. Kalau tak, senget benget la lukisannya. 

Chibi Doodle


Jenis yang kedua pula doodle kartun. Yang nie memang tengah popular kat luar sana. Ramai blogger panggil doodle. Memang betul tapi maksud kartun tu ialah 'chibi'. Nama doodle nie diambil dari Chibi Doodle, so tak hairan la kalau panggil doodle. Kalau tak percaya, pergi Google Images sana, taip 'Doodle' dan 'Chibi'. Korang akan nampak perbezaannya. Chibi lebih kepada anime 'berkepala besar'. 

Bagi Erin, lebih senang lukis Chibi Doodle kat komputer. Kalau doodle Erin guna kertas je lagi senang, lagi puas hati. Doodle akan lebih kemas hitam putih je. Kalau warna pun boleh, tapi ikut kreativiti seseorang tu. So sampai sini je Erin updated. InsyaAllah minggu depan akan di-updated lagi. ^-^



Labels: ,

Written by Erin Kahar at 5:05 PM
Blogger yanyan shzk :) said...

sy suka buat doodle jenis 'serabut' tu ~ hehe XD

 

Post a Comment








Introduce
short profile

Dashboard / +Follow

Hye. I'm Erin, owner for this blog. 19. To me, strength is nothing more than how well we hide the pain. So, if it's bad, it's an experience. Ask me.

Tagboard
talk to me



RULES

Harsh word not allowed!
Kick out devil anon.
No Advertisement .

Social
do follow me

Follow @erinkahar

Berita Harian
januari 2015




Sponsors
major sponsors